Baneservices ambisjon er å ta en tydelig rolle og være en pådriver i bransjen for en mer miljøvennlig og bærekraftig produksjon av å våre tjenester og leveranser.
Vi har følgende ambisjoner og mål for å bidra til et godt ytre miljø:
- Ingen store miljøutslipp
- Ingen alvorlige miljøulykker
- Vi skal mer enn halvere klimagassutslippene våre innen 2030, i forhold til 2020.
- Sorteringsgrad over 95 prosent
Klima
Virksomheten skal frem mot 2030 redusere klimagassutslipp med 55% på områder vi kan påvirke direkte, sammenlignet med basisåret 2020. For å redusere våre klimagassutslipp har Baneservice besluttet følgende strategier:
• Gradvis overgang til utslippsfrie biler frem mot 2030
• Modernisering og delelektrifisering av dagens maskinpark
• Miljøopplæring og bevisstgjøring blant våre medarbeidere
Baneservice benytter The Greenhouse Gas Protocol standard for beregning og kartlegging av klimagassutslipp, og rapporterer for 2023 på utslipp innenfor Scope 1 og Scope 2. Scope 1 og Scope 2 tilsvarer direkteutslipp fra egne maskiner og biler, og indirekte utslipp fra elektrisitet og oppvarming av lokaler. Elektrisitetsforbruket rapporteres basert på både markedsbasert og lokasjonbasert metode, iht. GHG-protokollen.
Markedsbasert metode baserer seg på om virksomheten har kjøpt opprinnelsesgarantier. Lokasjonsbasert metode tar hensyn til at den fornybare elektrisiteten som produseres i Norge også har et klimaavtrykk. Omregningsfaktor for norskstrømmiks justeres årlig for å forsikre beregning av reelt utslipp.
Arbeidet med kartlegging og beregning av Scope 3 er godt i gang. Scope 3-utslipp defineres som utslipp fra hele verdikjeden, det omfatter både oppstrøms- og nedstrømsutslipp. For Baneservice vil dette inkludere blant annet utslipp fra innkjøp av varer og tjenester, anleggsmidler, kjøp av transport, avfallshåndtering og reisevirksomhet.
Scope 3-utslipp står normalt for 85-95% av virksomheters totale klimagassutslipp.
Miljø
Baneservice måler og rapporterer på sorteringsgrad for avfall. Et tiltak for å redusere avfall er å gjenbruke materialer som ellers blir kastet. Materiellgrupper som vurderes gjenbrukt er bl.a. sviller, skinner, veksler, pukk, masser og elektronisk materiell.
For å minske konsernets negative miljøpåvirkning har vi høye ambisjoner for kildesortering av avfall. Kildesortering tilrettelegges på våre prosjekter, og på øvrige lokasjoner. Målet for kildesortering i 2023 ligger over gjeldende myndighetskrav.
Baneservice har hevet målene for kildesortering til 95% for 2023. For hele 2023 er sorteringsgraden 99,81%, da medregnet leverte masser til deponi.
Sorteringsgrad for avfall i 2023
Baneservice er sertifisert i henhold til NS-EN ISO 14001. Selskapet er medlem av UN Global Compact, FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv og verdens største bedriftsinitiativ for bærekraft, samt NORSIRK som er en landsdekkende produsentansvarsordning som gjenvinner EE-avfall, emballasje og batterier. Baneservice har også skrevet under på EBA’s “Strakstiltak for entreprenører”, strakstiltakene innebærer bl.a. reduksjoner i klimagassutslipp fra materialer og maskiner, miljøpåvirkning på omgivelser og gjenbruk.
Klima- og miljøpolicy
Baneservice er ledende og en tydelig bidragsyter i arbeidet med å sikre et bærekraftig miljø.
Vår virksomhet påvirker det ytre miljøet, både direkte gjennom prosjektene våre og indirekte gjennom aktivitetene til leverandørene og samarbeidspartnerne våre. Derfor driver Baneservice med kontinuerlige forbedringer av vårt miljøarbeid:
- Vi tar ansvar for å oppfylle kundekrav samt lover og forskrifter og andre krav
- Vi stiller strenge krav til oss selv for å redusere bedriftens CO2 utslipp og andre utslipp til ytre miljø, og for å bedre kildesortering av avfall
- Vi fører en åpen dialog med byggherre, underentreprenører og leverandører for å påvirke disse til å velge bærekraftige løsninger - best sammen
- Vi er fremtidsrettet og vurderer miljøvennlige løsninger der valg finnes
Eierstyring og selskapsledelse
Baneservice følger den til enhver tid gjeldende norske anbefaling for eierstyring og selskapsledelse.
Her finner du styrets erklæring om eierstyring og selskapsledelse.
Likestillingsredegjørelse
Alle arbeidsgivere har en lovbestemt plikt til å jobbe med likestilling og mot diskriminering, og dokumentere og redegjøre for arbeidet.
Her finner du vår likestillingsredegjørelse.